DOLNÝ KUBÍN. Pavol a Emília Brezňanovci sa roky venujú pestovaniu exotických rastlín. V skleníku pri dome im rastú pomaranče, citróny, káva aj banány.
„Manžel dostal od dcéry pred dvadsiatimi rokmi malý banánovník,“ hovorí 74-ročná Emília Brezňanová. „Keď vyhnal nové výhonky, rozsadili sme ich. Teraz mávame banány pravidelne. Banánovník zarodí po troch rokoch, potom uhynie.“
Nenáročná rastlina
Zelená, približne dva metre vysoká tropická bylina nie je náročná na pestovanie. Brezňanovci ju pestujú vo vedrách od farby. Využívajú obyčajnú zem. „Občas ich musíme prihnojiť obyčajným substrátom.
Keď je horúce leto, občas kvapnem trochu vody do srdiečka.“
Počas zimy musia v skleníku prikurovať, aby teplota neklesla pod 15 stupňov. Samoopeľovacia rastlina kvitne začiatkom leta, plody treba obrať na jeseň. Minulý rok im banánovník zakvitol v auguste. „Povedala som si, ty pako, čo to robíš?“ Domáci sa obávali, či ovocie dozrie. Stihlo to do Vianoc. „Chuť dozretého banána je lepšia ako kupovaného. Ten sa oberá zelený, zožltne a dozrie až v teple po dovoze do obchodov.“
Brezňanovci pri pestovaní banánov nemusia využívať chemické postreky. „Nepotrebujú ho, ale citróny a pomaranče bez toho nedopestujete. Kdeže bio. Bez chémie to nejde.“
Darí sa aj káve
Okrem citrusov sa v skleníku darí aj káve. „Neskúšajte zasadiť pražené zrnká kávy,“ upozorňuje Emília Brezňanová. „Nič z nich nevyrastie. Treba použiť nepraženú kávu.“ Nenápadný zelený krík zakvitne bielymi kvietkami, ktoré sa zmenia na zelené bobule. Dolnokubínčania ich usušili a upražili na panvici. „Nebolo to ono. Káva nám nechutila.“
Aktívni dôchodcovia sa so svojou úrodou ochotne rozdelia so susedmi, rodinou, známymi.
„Na jednom trse býva viac ako päťdesiat banánov. A to nám už začína kvitnúť druhý. Toľko by sme s manželom nezjedli.“ Rozdávajú aj citróny, ktoré dozrievajú priebežne celý rok. Pomaranče oberajú pred Vianocami.
„S manželom sa tešíme z úrody aj radosti všetkých, ktorí ju ochutnajú.“
Banánovník (musa)
Banánovník je tropická rastlina, ale jeho pestovanie nie je náročné. U nás sa pestujú malé odrody. Počas rastu ho treba presádzať, tretí rok by nádoba mala mať priemer 40 až 60 cm. Vyhovujú teploty 25 až 30 stupňov Celzia, dostatok vlahy. Dlhodobejšie, počas prezimovania by nemala teplota klesnúť pod desať. Počas sezóny pravidelne prihnojujeme. Kvet nie je nutné opeľovať. Plody sa vyvíjajú bez opelenia. Je to bezsemenná rastlina, rozmnožuje sa novými výhonkami. Po zakvitnutí v našich podmienkach zahynie, ale z koreňov vyrastú nové rastlinky. Treba ich odrezať, zasadiť a o tri roky sa môžeme tešiť na novú úrodu.